מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "שכונות בירושלים"
המאמר נמצא בגרסת שמע בסוף הדף
כיכר השבת בשכונת גאולה
למעשה כל אזור כיכר השבת נקרא בפי העם "גאולה" וגם רחוב מלכי ישראל שהוא למעשה הציר המרכזי לשכונות : כרם אברהם, גאולה, זכרון משה, אחווה, יגיע כפיים, בתי הורנשטיין, נקרא בפי העם רחוב גאולה למרות שאין זה שמו. אם תסתובבו באזור ותשאלו את תושבי השכונות האלה היכן הם גרים, מירב הסיכויים הם שהם יגידו: "גאולה".
השכונות סביב שכונת גאולה המקורית הם: מדרום שכונת זכרון משה ובתי הורנשטיין ורחוב מלכי ישראל, מצפון שכונת הבוכרים, ממערב שכונת כרם אברהם וממזרח שכונות נחלת צבי ושערי פינה. השכונה נוסדה בסוף שנות ה – 20 של המאה העשרים. .
האדמה היתה שייכת לבית היתומים שנלר שלא רצה למכור אותה. אבל המאורעות שארעו בארץ ובעולם כפו עליו לעשות את מה שלא רצה. בשלהי מלחמת העולם הראשונה כבשו האנגלים את ירושלים מידי התורכים, והגרמנים שהיו בירושלים גורשו שכן גרמניה היתה בעלת ברית של תורכיה. במוסד למדו אז בין 400 – 500 תלמידים ערבים ואת הנהלתו תפס גוף של הצלב האדום האמריקאי בשם: ARCSO – AMERICAN RED CROSS SYRIAN ORPHANGAE . בשנת 1920 חזרו הגרמנים אבל המצב הכלכלי שלו התדרדר עד שהגיע למצב בלתי נסבל בשנת 1925. אז התחילו הגרמנים להיעתר לבקשות יהודיות של יזמים למכור להם אדמות. בין היזמים האלה היו צבי משה לפידות , בעל בתי המלון ירחמיאל אמדורסקי, אברהם חסידוף שהבטיח לגרמנים עזרה בפיתוח בית היתומים והאחים שלוש.
האחים שלוש קנו שטח גדול וחילקו אותו למגרשים קטנים אותם מכרו ברווח נאה למשתכנים הפוטנציאליים. למעשה הוקמו הבתים בשני גושים: שכונת שלוש ושכונת שנלר. בשנת 1929 היו באזור כבר 40 בתים והם החליטו להתאחד לשכונה אחת, לבחור ועד שיטפל בפיתוח האזור כמו בסלילת כבישים והספקת מים.
השם שהתקבל הוא "גאולה" כי המקום נגאל מן המסיון לפי הפסוק "גאולה תתנו לארץ" (ויקרא כ"ה כ"ד). יש האומרים שהשם גאולה הוא שמה של ביתו של חסידוף העסקן העיקרי והחשוב ביותר בבניין השכונה. לשכונה החדשה נקבע תקנון שעיקרו תשלומים שונים שישלמו התושבים עבור פעולות פיתוח שונות אבל בין השאר נקבע גם שאין לחלל שבת בפרהסיה למרות שהקונים לא היו דווקא דתיים.
הועד הציע לאחים שלוש לתרום לשכונה חלקה שעליה יבנה בית הכנסת המרכזי לשכונה ובתמורה תיקרא השכונה על שמם, אבל הם סרבו.
הועד רצה גם שהאזור הקרוב למוסד שנלר, גם הוא יהיה חלק מהשכונה, אבל כאשר המוסד הציע אותו למכירה בשנת 1930 לא היה להם כסף לזה ולכן קמה על השטח הזה שכונה נוספת בשם "כרם אברהם".
שכונת גאולה הפכה משך הזמן לשכונה חשובה מאין כמוה גם מבחינת הישיבות והמוסדות החרדיים שקמו בה כמו ישיבת גור החסידית ןישיבת חברון הליטאית (שבינתיים עזבה) וגם מבחינה מסחרית כאשר רבים מתושבי ירושלים שלא שייכים למגזר החרדי מעדיפים לבוא לגאולה ולערוך שם קניות בשל המחירים הנמוכים המותאמים לקהל החרדי וברור שגם מי שאינו חרדי יכול להנות מהם. רחוב מלכי ישראל (גאולה) עמוס ופקוק כל השבוע ובעיקר לקראת שבת והחנויות הרבות שקמו בו ובסביבתו שוקקים אדם.