.
מתוך: "סיורים בירושלים"
תחילת הסיור – רחבת הכניסה לכנסית הקבר
לפני שנכנס אל הכנסיה כדאי לקרוא את המאמר העוסק ב"כנסית הקבר".
אנחנו נמצאים ברחבת כנסית הקבר. משמאל שלש בליטות היוצאות מהקיר. אלו שלש קפלות ברשות היונים אורתודוכסים. ביניהם דלת כניסה. אם תבואו בבוקר תוכלו להכנס ולראות אותם. בכניסתכם, הקפלה השמאלית ביותר מוקדשת לסנט ג'יימס – אחיו של ישו, המרכזית מוקדשת ליוחנן האוונגליסט. בקפלה זו מן מבנה מעוגל קטן שלפי המסורת שם פגשה מרים המיגדלית את ישו לאחר שקם מן המתים. הקפלה הימנית מוקדשת לארבעים הקדושים שנרצחו בארמניה בפקודת המלך בשל היותם נוצרים.
נגיע לשער הכניסה לכנסיה שימו לב לעיצוב השער בסגנון הרומנסקי שהוא סיגנונה של הכנסיה. בדלת הכניסה הימנית חלון הקשור לדרך פתיחת וסגירת הדלתות. בבוקר מקיש האדם שפותח (מוסלמי) על הדלת ואז דרך החלון מוצא אליו סולם כדי שישמש לעליה אל המנעול הגבוה והמיוחד. אחרי שהמנעול נפתח, נפתחות גם הדלתות והסולם מוכנס אל מאחורי הדלת. בסוף יום הסולם מוצא החוצה, הדלתות נסגרות וננעלות (שוב בעזרת הסולם), והסולם עצמו מוכנס דרך החלון פנימה למשמרת עד הבוקר.
נכנס פנימה ומיד נעלה במדרגות מימין. בקצה המדרגות נראה את קפלות הגולגותא. הקפלה הימנית מוקדשת למסמור של ישו אל הצלב. הקפלה השמאלית נמצאת על מקום הצליבה עצמו שנקרא גולגותא. תראו שם מזבח והצליינים נכנסים תחתיו ונוגעים באבן שעליה עמד הצלב. המזבח האמצעי הוא קפלה למרים הסובלת ושם קיבלה מריה את גופת בנה לאחר שהורד מהצלב.
נרד מגבעת הגולגותא במדרגות שבצד השני (לא אלה שעלינו בהן). נגיע שוב לרחבת הכניסה ונראה אבן שטוחה שעליה לפי המסורת הנוצרית משחו בשמן את גופת ישו לפני קבורתו.
על הקיר שלש תמונות פסיפס המספרות את הסיפור. בתמונה הימנית רואים את הורדתו של ישו מהצלב (שימו לב מתחת לסלע הגולגותא בתמונה עצמות וגולגולת של אדם הראשון שישו בצליבתו בא לכפר על חטאו. זוהי אחת הסיבות לשמו של הסלע, ויש אומרים שהסלע הבולט דמה לגולגולת). בתמונה המרכזית מושחים את גופו בשמן ובשמאלית הוא מוכנס אל הקבר.
כמה מטרים לאחר אבן המשיחה נראה מבנה מעוגל על עמודים ולידו מקום להדלקת נרות. זהו מקום עומידתן של הנשים המקודשות הצופות בקבורה. מאחורי המבנה הזה נמצא משרדם של הארמנים בכנסיה ובו גם מוכרים מזכרות לצליינים.
לאחר כמה מטרים נמצא עצמנו ברוטונדה שהוא אולם עגול ובמרכזו האדיקולה שהוא מבנה הקבר. במבנה שתי קפלות: החיצונית היא קפלת המלאך שבישר לנשים שבאו כי ישו קם מן המתים והקפלה השניה היא קפלת הקבר. בדרך כלל יש תור גדול של צליינים שרוצים להכנס אל האדיקולה. מי שלא בא מתוך רגשות דתיים עמוקים יכול לוותר.
מול הכניסה לאדיקולה נראה את הכנסיה ששייכת ליונים-אורתודוכסים, ונקראת קתוליקון. ליד הכניסה נראה על הרצפה גביע המסמל את מרכז העולם.
נקיף את האדיקולה ומאחוריה נראה את קפלת הקבר של הקופטים.
ליד קפלת הקופטים יש כניסה לקפלה מוזנחת של הסורים-אורתודוכסים. הקפלה לא מטופלת בגלל הסכמי סטטוס קוו נוקשים בין העדות. בקיר הקפלה יש שני כוכי קבורה המיוחסים ליוסף הרמתי שבגנו נקבר ישו וניקודמוס. מבחינה ארכיאולוגית יש להמצאות הקברים חשיבות גדולה כי הם מעידים שהאיזור הוא מקום קבורה של ימי בית שני.
נחזור אל אולם הרוטונדה ונפנה שמאלה נלך מספר מטרים ושם נראה משמאלנו שלש קפלות: קפלת מרים המגדלית ובה מזבח. לפי המסורת שם פגש ישו את מרים המגדלית לאחר שקם מן המתים והיא חשבה שהוא גנן.
אחרי הקפלה מימין חדר המשמש למלבושי הנזירים הפרנציסקאנים וגם כמשרדם. לידו קפלת ההופעה שהיא הקפלה של הקתולים הפרנציסקאנים. מימין לאפסיס חלק מהעמוד אליו נקשר ישו.
נצא מהקפלה ונפנה שמאלה אל מסדרון עם יותר מדי עמודים שנקראים עמודי הבתולה. זה מקום החיבור של הכנסיה הצלבנית עם הכנסיה שקדמה לה, ואפשר לראות את העמודים משתי התקופות. (המסיביים הם הצלבניים).
בסוף המסדרון של קשתות הבתולה חדר חשוך שמייחסים לו את מקום כלאו של ישו.
נמשיך להקיף ומשמאלנו נראה שלש קפלות וביניהם מערכת מדרגות כלפי מטה. הקפלה השמאלית מוקדשת ללונגינוס – החייל הרומאי שדקר את ישו ואחר כך חזר בתשובה. הקפלה השניה היא קפלת חלוקת הבגדים שכן החיילים הרומאים חילקו ביניהם את בגדי ישו לאחר שהפשיטו אותו. הקפלה השלישית נקראת קפלת הביזוי (החיילים לעגו לישו) כמסופר בברית החדשה.
נרד במדרגות שבין הקפלות ונגיע לקפלת הלנה המוקדשת לאימו של הקיסר קונסטנטינוס שבאה לירושלים במאה הרביעית כדי למצוא את המקומות הקדושים וביניהם מקום קבורתו של ישו. בקפלה שני מזבחות: הימני מוקדש להלנה והשמאלי מוקדש לגנב הטוב שכן ישו נצלב עם עוד שני גנבים שאחד חזר בתשובה (הטוב) והשני לא.
נמשיך לרדת כלפי מטה במדרגות נוספות ונגיע למערת מציאת הצלב. כאן מצאה הלנה את הצלב המקורי שהיווה הוכחה שאכן הגיעה למקום הנכון.
נעלה למעלה אל המסדרון ההקפי (אמבולטוריום), ונפנה שמאלה משמאלנו נראה כעין ויטרינה עם סלע בתוכה. זהו בסיס סלע הגולגותא שאת קצהו ראינו בגבעת הגולגותא שבקומה שניה.
אחרי הסלע יש פניה שמאלה לקפלת אדם הראשון. משמאל נראה מזבח ואת סלע הגולגותא מאחוריו. כפי שאמרנו לפי המסורת הנוצרית אדם הראשון קבור מתחת סלע הגולגותא, וישו בצליבתו בא לכפר על חטאו הגדול. נצא מקפלת אדם הראשון ונצא מהכנסיה.
נפנה מיד שמאלה וניכנס אל פתח המוביל אל שתי קפלות אתיופיות מוזנחות, בגלל הסכמי סטטוס קוו וריב מתמשך עם הקופטים הטוענים אף הם לבעלות על הכנסיות. המעבר מוביל אותנו מכנסיה התחתונה לעליונה ובה נראה על הקיר תמונה של מלכת שבא (אתיופית) שבאה אל המלך שלמה עם מתנות כדי לבדוק את חכמתו. שימו לב ליד שלמה המלך שני אנשים שנראים כמו חסידים מודרנים. נעלה אל גג כנסית הקבר שעליו יש מנזר אתיופי שנראה כמו כפר אפריקאי. לצערנו הנזירים לא מאפשרים כניסה למתחם המנזר. סביב המנזר תראו על הקירות שרידים של מבנה שהיה כאן בימי הביניים. מדובר בחדר האוכל של הנזירים האוגוסטינים הקנוניים שטיפלו אז בכנסיה ובמבקריה.