מתוך: "סיורים בירושלים" > "פינות חמד בירושלים"
הכותל המערבי תוחם את הר הבית מכיוון מערב והוא נחשב לאתר קדוש ביותר ליהודים. למעשה האתר הקדוש ביותר ליהודים כיום היא אבן השתיה שנמצאת בתוך מסגד כיפת הסלע ואליה אי אפשר להגיע בגלל שתי סיבות:
הראשונה סיבה הלכתית לפיה כולנו למעשה טמאי מתים, ולכן אנו מנועים מלהגיע לשם בשל קדושת המקום. לפי הסוברים שאבן השתיה היתה בקודש הקדשים שבתוך המקדש אז גם אז אף אחד לא יכול היה להגיע אליה חוץ מכהן גדול ביום כיפורים.
סיבה שניה היא פוליטית שכן שהמוסלמים המחזיקים במקום לא מאפשרים למי שאינו מוסלמי להכנס אל תוך המבנה.
כאמור אל אבן השתיה אי אפשר להגיע, המקדש עצמו נחרב, ומה שנותר הוא הכותל המערבי שהוא חלק מהחומה שהקיפה את מתחם הר הבית. מכיוון שרחבת התפילה נמצאת מחוץ להר הבית אין בעיה הלכתית להגיע אליה ולהתפלל שם. ארכו של הכותל כ – 500 מטר ואפשר ללכת לאורכו בתוך "מנהרות הכותל" מתחת לאדמה, אבל לתפילה המונית יש לנו את רחבת הכותל. המקום נגיש ואפשר באזור זה להגיע אל הכותל ממש. לשאר ארכו של הכותל אי אפשר להגיע על פני הקרקע שכן לאורך הדורות נבנו בתים על הכותל והם מגיעים עד אליו ממש. ישנו עוד מקום בו הכותל חשוף ואפשר להגיע עד אליו והוא הכותל הקטן. המקום נמצא בסוף רחוב שער הברזל. רחוב שער הברזל יוצא מרחוב הגיא ברובע המוסלמי ואם נלך לאורכו נגיע אל שער הברזל שהוא שער להר הבית , וממש לשמאלו של השער נכנס למעבר צר ומקורה המוביל אותנו לאחר כמה מטרים אל הכותל הקטן. אבני הכותל הקטן אינן הרודיאניות (כמו בכותל המערבי) אלא מוסלמיות שכן הכותל באזור זה נהרס על ידי הרומאים והמוסלמים בנו את הכותל כאן מחדש. מי שמחפש להתפלל כמה שיותר קרוב לקודש הקדשים ואינו רוצה לעלות אל הר הבית ממש, אז הכותל הקטן עדיף על הכותל המערבי. רחבת הכותל הקטן צרה ועם רב אינו יכול להיות שם, אבל זה נותן לנו מושג על רוחבה של רחבת הכותל המערבי לפני מלחמת ששת הימים. רוב שעות היממה המקום ריק אבל ישנם ישיבות שמקפידות להגיע לשם 3 פעמים ביום ולקיים תפילות במניין. דרך אגב רחבת הכותל הקטן גם משמשת מקום מעבר למוסלמים הגרים בצד השני שלה, אבל אין עימותים בין התושבים המוסלמים למתפללים שמידי פעם מגיעים לשם.