מתוך: "סיורים בירושלים" > "פינות חמד בירושלים"
הבית נמצא ברחוב עובדיה בשכונת כרם אברהם בירושלים. אפשר להגיע אליו מרחוב מלכי ישראל משם פונים לרחוב עמוס ומשם שמאלה לרחוב עובדיה. דרך נוספת היא מרחוב צפניה משם פונים לרחוב עמוס ומשם ימינה לרחוב עובדיה. רחוב עובדיה הוא רחוב מעגלי היוצא מרחוב עמוס וגם חוזר אליו.
מדובר ברחוב קטן והבית המדובר בולט בו ואי אפשר לפספס אותו. על הבית כתוב "בית ברכה" – מוסד חינוכי של בנות החסידות קרליו – סטולין.
את הבית בנו קונסול אנגליה ואשתו – ג'יימס ואן פין. מדובר בשנת 1855 כ – 5 שנים לפני השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומה – "משכנות שאננים". הזוג רצו לעזור ליהודי ירושלים בשנים הקשות של מלחמת קרים שהיתה כעין מלחמת עולם כאשר היו מעורבות בה: תורכיה, רוסיה, אנגליה וצרפת, ובגללה לא הגיעו כספי התמיכה לירושלים ממזרח אירופה. כדי לעזור ליהודים הקימו הזוג פין חוה במקום שנקרא "כרם אל חליל" – כרם אברהם, ואפשרו ליהודי ירושלים לבוא, לעבוד ולהתפרנס.
זה לא היה פשוט כי רבני ירושלים טענו שג'יימס פין מסיונר (וזה היה נכון) וכל מטרתו היתה להעביר את היהודים על דתם (וזה לא היה נכון). אבל למרות הרבנים החווה המשיכה לעבוד עד מלחמת העולם הראשונה.
החווה היתה חווה חקלאית כאשר הבית המדובר היה הבניין המרכזי בה. לאחר המלחמה שימש בית החווה את האנגלים כבית סוהר לעבריינים צעירים ובימי מלחמת העולם השניה שימש כמחנה מעצר לחיילים איטלקים.
שטח החווה נקנה בשנות ה – 30 ע"י גוף יהודי אנגלי שהקים בשטח זה שכונה יהודית בשם "כרם אברהם" – שכונה המקיפה את בית החווה.
לאחר קום המדינה שימש בית החווה את הגדנ"ע ואת משמר הגבול ובסופו של דבר נקנה על ידי חסידות קרלין שהקימו במקום בית ספר לבנות.
אפשר להיכנס בדרך כלל לבית המשמש היום משרדים של בית הספר, ולהתרשם מהבניה נוסח המאה ה – 19. מצד ימין לחדר הכניסה ישנו חדר נוסף וממנו יש ירידה למערה. בכניסה למערה יש כפתור לתאורה. המערה עצמה היא קולומבריום רומי כלומר בית גידול יונים. המערה התגלתה כאשר חפרו את היסודות לבניין.
על המשקוף בכניסה לבניין ישנה כתובת: יראת ה' מקור חיים" הלקוחה מספר משלי. כתובת זו באה במקום הכתובת המקורית: יראת אלהים מועלת לכל" הלקוחה מהברית החדשה שהוסרה על ידי החסידות. (כך מגיירים בית נוצרי).
בחצר על קיר הבית אפשר לראות תמונות הסטוריות הלקוחות מהחווה.
לקריאה נוספת אפשר להיכנס לאתר: "אהבת ירושלים" ולהקיש ב"חיפוש" – "כרם אברהם".
רוצים גם אתם להשתתף בסיורי "אהבת ירושלים" התקשרו עכשיו – 052-3508440.