מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "משוט בירושלים"
מלון פטרה
מלון פטרה נמצא בתחילת רחוב דוד היוצא מרחבת שער יפו. את המבנה בנה יוסף אמזלג בסוף שנות ה – 40 של המאה ה – 19. יוסף אמזלג היה סוחר עשיר שעלה לירושלים מגיברלטר. כעשר שנים מאוחר יותר עבר אמזלג ליפו ואת הבית מכר לפטריארכיה היוונית אורתודוקסית. המלון נקרא אז מלון מדיטרניאן וניהל אותו המומר משה הורנשטיין. בין השנים 1866 – 1871 עבר המלון לרחוב הגיא שברובע המוסלמי לבית שנקרא אחר כך בית ויטנברג. מאוחר יותר קנה אריק שרון דירה בבית זה ויש הקוראים לו היום בית אריק שרון. במלון מדיטרניאן ברובע המוסלמי התארחו בין השאר מפורסמים כמו הסופר האמריקאי מרק טוויין והחוקר האנגלי צ'רלס וורן.
בשנת 1871 חזר המלון לבית אמזלג שברחבת שער יפו. בשנת 1903 חכר את הבניין יחיאל אמדורסקי וקרא לו "מלון מרכזי אמדורסקי"
אביו של ירחמיאל – יוסף אמדורסקי ניהל בירושלים בית תמחוי ומסעדה קטנה בגלל הדרישה של מבקרים לאוכל כשר. יותר מאוחר גם פתח חדרי אירוח. בשנת 1895 ירש יחיאל את העסק לאחר מות אביו. את המלון בתקופתו של אמדורסקי מתאר גרייבסקי ומביא אותו דב גניחובסקי בספרו: "עוד סיפורים ירושלמיים":
"המלון נמצא ברחוב דוד, ברובע העיר האלגנטי ביותר של ירושלים, ליד שער יפו. בסמוך לו נמצאים השוק הגדול לסחורות מזרחיות, בנק אנגלו-פלשתינה, הבנק הגרמני [ פרוטיגר ] והדואר האוסטרי. המלון נמצא ממש מול מגדל דוד… בנין המלון כולל מרתף ושתי קומות. במרתף נמצאים המטבח וחדרי העובדים והמשרתים. בקומה הראשונה נמצא חדר האוכל, 18 מטר אורכו ו-9 מטר רוחבו. החדרים לחזית הנם גדולים ויש להם מרפסות הפונות לרחוב דוד… בקומה השנייה נמצאים חדרי אורחים וסלון גדול לפגישות עסקים ולמוזיקה וסוויטה אחת למשפחות. החדרים לחזית הנם גדולים ויש להם מרפסות הפונות לרחוב דוד עם מראה נאה על לעיר כולה. מהחלונות הגדולים של הסלון יש מראה נהדר לכיוון מזרח, על בית המקדש, הר הזיתים, ערבות הירדן והרי מואב. מעלה מיוחדת היא הטרסה הגדולה [ על הגג ] ממנה אפשר לקיים את הכתוב "שא עיניך ימה וקדמה צפונה ונגבה וראה בעיניך". המראה מהטרסה הזו הנו יחיד במינו בירושלים.
ריהוט החדרים והסלונים הוא טוב ונוח. המטבח כשר לחלוטין, טוב מאד, והמנות מוכנות ומוגשות בטעם אירופי. בעלי המלון הינם בין הידועים ביותר ונהנים מהכרה וסימפטיה בכל העיר."
בין השאר התגוררו בו הנציב העליון הרברט סמואל והאדמו"ר השישי מלובביץ ("האדמו"ר הריי"צ").
במלון היו גם אירועים כמו חתונת איתמר בן אב"י ולאה אבושדיד וכן שם ערך דוד בן גוריון את חגיגת הבר מצוה של בנו.
בשנת 1935 עבר בית המלון לרחוב בן יהודה וב – 22/2/48 התפוצצה מכונית תופת מתחת למלון והוא נפגע קשות ופעילותו הופסקה.
למעשה עזב אמדורסקי את הבית בעיר העתיקה כבר בשנת 1931 ואז עבר המלון לידיו של גרמני שאין לנו פרטים עליו. אחר כך עבר הבית לניהולו של ערבי נוצרי בשם יעקב סואחלי והוא קרא לו: "מלון קונטיננטל". בשנת 1942 חכר את המלון ערבי מוסלמי בשם סעיד קרש והוא נתן לו את שמו הנוכחי: "מלון פטרה"
בשנת 2005 רכשה עמותת עטרת כוהנים את הבית מהפטריארך היווני אורתודוכסי והדבר עורר מהומות, ולמרות שבית המשפט אישר את העיסקה הוחזר המלון לפטריארכיה, אבל הפטריארך נאלץ לפרוש מתפקידו.
כיום המלון משמש בעיקר תרמילאים. אבל הרבה מבקרים בו שכן מהגג שלו יש תצפית מדהימה על העיר העתיקה וסביבתה. כדי לעלות אל הגג צריך לשלם בקבלה 10 שקלים.
תצפיות מהגג של מלון פטרה