מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "שכונות בירושלים"
המאמר בגירסת שמע נמצא בסוף הדף
מרכז בתי נייטין
השכונה נוסדה בשנת 1901 כשכונת הקדש לשלש שנים חליפות, כלומר את השכונה בנה נדבן והדרים בה לא שילמו דבר אבל לאחר שלש שנים היה עליהם לצאת ולהתחלף באנשים אחרים שיבואו במקומם. השכונה נבנתה לכתחילה כהרחבה של שכונת מאה שערים הסמוכה אבל מהר מאד הפכה לשכונה משל עצמה.
הנדבן היה מנחם נייטין ועושה דברו בירושלים היה ר' זעוויל שפיצר.
על מנחם נייטין כתב פנחס גרייבסקי בחוברת של "זכרון לחובבים ראשונים":
"איש היה בסובאלק ושמו ר' מנחם בר' נתן נטע נייטין ואשתו ביילא בר' אליעזר, ויעשו עושר בשיקגו, ובהיותם חסוכי בנים ואוהבי תורה וחובבי מצוה אמר להקים להם יד ושם בחומות ציון וירושלים. וה' הצליח דרכם והתגשמה שאיפתם באופן היותר נעלה ונחלו להם נחלה לזכרון נצח בירושלים פנימה וחוצה לה, שם עולם אשר לא יכרת.
וזה חלקם בארץ החיים":
- בעיר העתיקה חצר גדולה שהכנסתה מוקדשת לכולל סובאלק, וממעל לה נבנה בשנת תר"ס (1900) בית מדרש גדול ויפה מאד הנקרא על שמו: "מנחם ציון" בעד חברת שונה הלכות לאמנים ובעלי מלאכות בו יתפללו ותיקין עם הנץ החמה, ואחר תפילת שחרית וערבית ילמדו החברה שעורים במשנה ושולחן ערוך מפי רבם ר' שמואל זעוויל שפיצר נ"י, הוא האפוטרופוס על עזבונו ורכושו פה עיר הקודש של המנוח ז"ל. על ידו והשתדלותו נבנו בעזרת ה' יתברך כל אותם בתים – בתי נייטין בירושלים העתיקה והחדשה, לשבת בהם תלמידי חכמים בעלי תורה ובעלי אמנות שלש שנים חליפות בחינם כנהוג בבתי הקדשות כאלה.
- שכונת נייטין מחוץ לעיר העתיקה מול שכונת מאה שערים. השכונה הגדולה והיפה הזאת מכילה 55 בית.
עד שנת תרס"ז (1907) נבנו 41 בית מה שבנתה גב' נייטין בעצמה שהקדישם גם כן לטובת עניים תלמידי חכמים על פי גורל לשלש שנים לדור בחינם הזוכים בהם. ועל ידי השתדלות האפוטרופוס הנזכר (ר' זעוויל שפיצר) אצל נדיבים שונים נבנו בעזרת ה' יתברך בשנת תרע"ה (1915) עוד 14 בית על פי התקנות של בתי נייטין הנזכרים.
והרי יש לנו בעזרת ה' שכונה גדולה ויפה, נהדרה, מרהבת עיניים ומשמחת הלב. האפוטרופוס והמפקח על הבתים ידע לשכללם באופן הכי טוב, הם נבנו על פי שמירת הבריאות וחוקי ההיגיינה; בתים כפולים מלאים אור ואויר זך עם כל הדברים הנחוצים לשכונה כזאת.
וגולת הכותרת: בית כנסת יפה ונהדר בו לומדים ומתפללים גרי השכונה והסביבה.
ועוד ישנו כר נרחב להוסיף עוד בתים בשכונה היפה הזאת. שכ' נייטין עומדת מול "מאה שערים", מצפון לה. המראה היפה הזה מהחלונות מגיע עד הרי מואב. אשריך ר' מנחם נתן נייטין ואשרי חלקך כי זכית לכך. כל אבן ואבן מאבני הקודש מכרזת ואומרת: – "הגדלת עשות"."
השכונה בנויה מארבעה בניינים גדולים מקבילים כאשר מנהרה מתחת לבניינים מחברת ביניהם.
בכניסה למנהרה על רחוב "מאה שערים" ישנו שער יפה עם כתובת:
"לזיכרון שכל הבתים נבנו מהון המנוח מנחם נייטין ובלה איזנברג עליהם השלום, חוץ מכמה דירות שנבנו מנדבת אנשים אחרים והוקדשו לגור בהם תלמידי חכמים אשכנזים."
את המבנים מתאר יצחק שפירא בספרו: "ירושלים מחוץ לחומה":
"כשהנך פונה מן השער הצפוני של "מאה שערים" למזרח, מוצא אתה בין שורת הבתים שמצד שמאל שער שצורת מנהרה לו ושקרקעיתו עשויה כעין כבש המורידך לשלש חצרות המבדילות בין ארבעה טורי בניינים גדולים ובו שתיים שלש קומות, אלה הם בתי נייטין…….דומים הם המעונות אחד לשני הן בקנה מידתם והן במספר חדריהם: שני חדרים כשמהקדמי נגנבה פינה עבור המטבח. המעונות הוקצו לבני ישיבות, מלמדים וכד'.
ברם דלים הם בתי נייטין, למעשה אין בהם לא חדר ולא תלמוד תורה. משועבדים הם ברוח לשכניהם הגדולים (בתי אונגרין) העשירים בנכסי תרבות כגון: תלמודי תורה, ישיבות, גם במקווה המפורסם בירושלים בשם "המקווה האונגרי". אין הועד מנסה למלא את החסר ולמשוך לעבודה את התושבים הארעיים של הבתים האלה."
כיום רוב תושביה של השכונה הם חסידים מישיבת תולדות אהרן הסמוכה.
השכונה נמצאת בסיור: שכונת מאה שערים ובנותיה – הרחבה