מתוך: "סיורים בירושלים"
סיור זה מחזיר אותנו אל סוף המאה ה – 19 תחילת המאה העשרים, והוא עוסק בנושא החינוך. לפני כ – מאה חמישים שנה מוסדות החינוך היו מעטים והיו אלה תלמודי תורה שמיועדים לבנים. לבנות לא היו מסגרות חינוכיות והן הסתובבו ללא מסגרת עד שהתחתנו והיה זה בגיל צעיר מאד. רוב הבנות לא ידעו קרוא וכתוב ורוב האנשים לא השקיעו בבנותיהם. את המעוות הזה ניסו מונטיפיורי ומשפחת רוטשילד לתקן והפתרונות שלהם היו דלים ולא מספקים. משפחת רוטשילד התמידה בנסיון ובסופו של דבר המאמצים נשאו פרי וכך נוסד בית ספר אוילינה דה רוטשילד הקיים עד היום. התפתחותו של בית ספר זה מרתקת מאד וביחוד בזכותה של מיס לנדאו -המנהלת המסורה והקשוחה, ובסיור זה נעסוק בה רבות.
הנסיון להקים בית ספר לבנים היה הרבה יותר קשה מכיון שלימוד מקצועות אחרים חוץ מתורה נחשב עבור יהודי ירושלים לביטול תורה והם התנגדו לו בכל כוחם, אבל סופו של דבר נוסד בית ספר למל שגם בו נעסוק רבות. נספר על מלחמות החינוך הן בנושא הדתי והן מלחמת השפות שנלחמה בשפות לעז.
בסיור זה נעסוק בעוד כמה בתי ספר של פעם כמו: "תחכמוני, "דורש ציון" ו"כי"ח" נדבר על הגנים העבריים הראשונים ועל ייסוד הספריה הראשונה בירושלים.
מסלול הסיור עובר ברובו ברחוב הנביאים ובסביבתו.