מתוך: "סיורים בירושלים"
בשנת 1874 הוקמה שכונת מאה שערים. הכוונה היתה להקים שכונה גדולה, ואכן במימדים של אותם שנים היתה זו שכונה גדולה. השכונה קיבלה את האופי הקיצוני שלה כאשר עלה לארץ הרב מבריסק – ר' יהושע לייב דיסקין בשנת 1877 , והשפיע בקיצוניותו על השכונה. בתקופת המנדט גרו בשכונה גם ציונים אבל אחרי קום המדינה הלכה השכונה והקצינה. בגלל אופיה וגודלה היחסי השפיעה השכונה על השכונות שהוקמו לידה שהיו באופן טבעי עם אוכלוסיה דומה, והלכו בעקבותיה. למעשה השם "מאה שערים" הוא שם של שכונה, אבל בפי העם כל האזור נקרא על שמה.
מאה שערים נבנתה כשכונת חצר סגורה כאשר שישה שערים שננעלו בלילה חיברו אותה עם העולם שמסביב. לידה נבנו שכונות נוספות שחלקן שכונות חצר וחלקן נבנו בצורה אחרת והן מייצגות את הבנייה היהודית בשנים הראשונות לאחר היציאה מהחומה. המאפיין החשוב ביותר של השכונות האלה הוא האופי הדתי מאד של תושביה. אופי זה הכתיב את מבנה השכונה ואת סוג האנשים שבאו לגור שם.
בסיור נתוודע לאופי השכונות הללו ואל אופי אנשיהם, נראה את המבנה הפיזי שלהם שהושפע רבות מאופי זה, נכיר אוכלוסיות שונות המרכיבות את העולם החרדי על מנהגיהם אליהם אנו נחשפים בכל פינה וכמובן נספר את סיפוריהם של השכונות ותושביהן.
להרחבה על הסיור בשכונת "מאה שערים" ובנותיה יש להקיש כאן