מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "שכונות בירושלים"
שכונת בתי ורנר
משה מנחם מנדל וורנר נולד בקרושנביץ פולין. הוא עלה לארץ בשנת 1880 עם שני ילדיו הקטנים. בירושלים הקים מפעלי צדקה וחסד ואף נסע לארצות הברית לגייס כספים עבור מפעליו. בנוסף הוא חכר יחד עם שותף – הרב חיים אלעזר ווקס, חצר ב"באב אל חוטה" שברובע המוסלמי ושיכן בה חינם למשפחות עניות. הוא תיכנן גם מפעל התישבות גדול ליד שער שכם ואף הקים חברה בשם "פורת יוסף" לצורך כך וקנה שטח אדמה, אבל תכניתו נכשלה.
שכונת בתי וורנר הנקראת גם "אהלי משה" היא שכונת חצר קטנה וסגורה שנוסדה בשנת 1902 ונמצאת ברחוב "חסד לאברהם" 3 מצפון למאה שערים. השכונה היא שכונת הקדש חינם לעניים ותלמידי חכמים, ונבנתה מעזבונו של ר' משה אלכסנדר מניו יורק שהשאיר 10,000 דולר על ידי קרובו ר' משה מנחם מנדל וורנר. סך הכל בזמן בנייתה היו בה 22 דירות ובית כנסת קטן.
השכונה נמצאת גם במסגרת "סיור במאה שערים ובנותיה"
להלן סיפור בנייתה של השכונה:
ר' משה אלכסנדר מניו יורק כתב לקרובו משה וורנר מירושלים ואמר שהוא רוצה לתרום סכום נכבד, וביקש ממנו להציע לו רעיון בדבר יעד התרומה. וורנר הציע לו להשקיע בבניין דירות הקדש על שמו בירושלים. ר' משה הסכים וביקש מוורנר לבוא לניו יורק לצורך זה. עד שהגיע לניו יורק נפטר ר' משה אלכסנדר ויורשיו סירבו לשמוע על רעיון השכונה. זמן קצר לאחר מכן פרץ סכסוך בין היורשים והם הזדקקו לעזרת וורנר במשפט בתור קרוב משפחה. וורנר הסכים לעזור בתנאי שיממשו את רצון אביהם להקים שכונה בירושלים. בלית ברירה הסכימו היורשים בתנאי שהכסף שיקבל יחשב כמתנה חד פעמית וכחלקו בעיזבון ולא לבניית שכונה. הם חששו שבניית שכונה תכניס אותם להוצאות נוספות.
הוא השקיע את כל הסכום בבניית השכונה וכשלא הספיק הכסף שילם מהונו הפרטי. לא פלא איפה שהאנשים קראו לשכונה בשמו "בתי וורנר" אם כי רשמית יש שם נוסף "אוהלי משה" על שם ר' משה אלכסנדר.
בשנים האחרונות מצבה הפיזי של שכונה היה בכי רע ולכן יזם החליט להשקיע בה ובפעולת "פינוי בינוי" שופצה השכונה, נוספו לה עוד שלש קומות, נבנתה מעלית, וגם בית הכנסת הקטן שהיה בה, שופץ. למרות זה היא שומרת על צביונה כשכונת חצר סגורה.
השכונה נמצאת גם במסגרת "סיור בשכונת מאה שערים ובנותיה"