מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "ירושלים בראי ההיסטוריה"
כנסיית אלכסנדר נייבסקי
כנסיית אלכסנדר נייבסקי נמצאת במוריסטן שבלב הרובע הנוצרי לא רחוק מכנסיית הקבר. הכנסיה היא בסגנון הניאו ברוקי עם אבני בניין משיש אדום וורוד. אלכסנדר נייבסקי היה מצביא רוסי בן המאה ה – 13 שהרחיב את גבולה של רוסיה וניצח את השבדים.
אלכסנדר נייבסקי נחשב פטרונו של הצאר אלכסנדר השלישי שייסד במאה ה – 19 את האגודה הארץ ישראלית הרוסית האורתודוכסית הקיסרית וגם בנתה את הכנסיה הזו.


השטח נרכש על ידי הרוסים בשנת 1859 והתכנון היה להקים קונסוליה ואכסניה ל – 1000 צליינים. עם תחילת העבודות התברר שיש שם ממצאים ארכיאולוגיים ובהם שרידים שאובחנו כשייכים לחומה השניה של ימי בית שני. העבודה הופסקה ולא התחדשה שכן בשנת 1860 החל להיבנות מגרש הרוסים ובו הוקמה הקונסוליה וכן מעונות לצליינים. המשך החפירה במקום היתה על ידי הרוזן הצרפתי דה ווגה שגילה סף שער עתיק והעלה את התיאוריה שדרך שער זה יצא ישו את העיר בדרך למקום צליבתו. בשנת 1865 ערך גם צ'רלס וילסון חפירות וגילה מרצפות עתיקות משני צידי הסף. הרוסים חזרו רק אחרי הקמת החברה הפרובוסלבית הקיסרית בשנות ה – 80 , ובנו מעל הסף הקדוש כנסיה על שם אלכסנדר נייבסקי. המקום התרחב ושימש שליחים רוסיים שונים כמו: מורים, אחיות, עובדי החברה, ואכסניה לצליינים רמי מעלה. הבניה הסתיימה בשנת 1890.
בתקופה הרומית היה באזור שמדרום לכנסיה פורום ובכניסה אליו שער ניצחון שנבנה לכבוד ניצחונו של אדריאנוס במרד בר כוכבא. שרידי שער זה נמצאים במקום.

כנסית אלכסנדר נייבסקי ניצבת גם על הצד המזרחי של מתחם המקדש הרומי לאפרודיטה ולאחריו אתר כנסית הקבר הביזנטית.
הרוסים טוענים שהשער שהתגלה הוא "שער המשפט" דרכו יצא ישו אל מחוץ לעיר אל מקום צליבתו. ליד הסף ישנה מעין בימה מוגבהת שבנויה באבנים הרודיאניות ומבחינתם זוהי החומה השניה והשער הוא חלק ממנה.
החוקרים טוענים שהממצאים שייכים לבימה עליה עמד מקדש אפרודיטה ואחר כך גם כנסית הקבר הביזנטית. במפת מידבא רואים יפה את המדרגות העולות מהקרדו אל הבזיליקה של כנסית הקבר. השער לפי החוקרים אינו שער בחומה אלא שער כניסה אל מתחם כנסית הקבר הביזנטית. את מציאותם של האבנים ההרודיאניות הם מסבירים כשימוש משני.

בפינה המזרחית בכנסיה אפשר לראות 2 עמודי בזלת שחורים שהיו כנראה חלק משורת עמודי הקרדו. אבל עמודי הקרדו עשויים מאבן לבנה ועמודים שחורים באים אולי לסמן ולהדגיש את הכניסה למתחם המקודש בצבעם השונה.


הכניסה למתחם הכנסיה היא בתשלום. כדאי להיכנס לחדר האירוח שליד הכניסה המלא אוירה רוסית.
