מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "ירושלים בראי ההיסטוריה"
בסוף ימי בית שני ירושלים היתה מוקפת בשלש חומות שנקראות על ידי יוסף בן מתיתיהו בשמות: החומה הראשונה, השניה והשלישית. החומה הראשונה נבנתה על ידי המלכים החשמונאים, החומה השניה כנראה נבנתה על ידי המלך הורדוס והחומה השלישית נבנתה על ידי המלך אגריפס – נכדו של הורדוס. העיר גדלה וצריך היה להרחיב את תחומה וכן להגן על תושביה ולכן סופחו שטחים לכוון צפון וגם הקיפו אותם בחומה. למרות שחומות נוספו, ואפשר היה לוותר על חלק מהחומות הישנות, הן לא נהרסו ועמדו על מכונן עד לחורבן.
למעשה היתה עוד חומה – זאת שהקיפה את עיר דוד ונבנתה על ידי נחמיה בתחילת תקופת הבית השני.
יוסף בן מתיתיהו תאר את מהלכן של החומות:
החומה הראשונה:
" והנה משלש החומות האלה האחת היא החומה הישנה, אשר נוסדה על גבעה המתרוממת מעל לנבכי התהום, וקשה היה להבקיע אליה, כי מלבד משגב המקום היה גם בנינה איתן, מעשה ידי דוד ושלמה והמלכים המולכים אחריהם החרו והחזיקו בעבודה הזאת. ראשית החומה הזאת היתה ברוח צפון על יד המגדל הנקרא היפיקוס ומשם השתרעה לעבר לשכת הגזית (הקסיסטוס) ומשם נגעה בבנין המועצה וכלתה בקרבת אולם המערב אשר לבית המקדש. ולעברה השני, מרוח מערב, החלה במקום ההוא ועברה דרך המקום הנקרא בית צוא (אולי שער האשפות) אל שער האיסיים ומשם נסבה לרוח דרום ועברה עד מעין השלח, ומשם נסבה עוד פעם ונטתה לרוח מזרח אל ברכת שלמה, עד שהגיעה אל המקום הנקרא עפל, ופגעה באולם המזרח אשר להר הבית."
חומה זו לפי התיאור מתחילה משער יפו של היום וממשיכה עד הר הבית דרך רחוב דוד ורחוב השלשלת של היום. ונחזור לשער יפו ומשם לכוון דרום היא עקפה את הר ציון והגיעה לברכת השילוח ומשם לאורך שולי הקידרון אל הר הבית.
מקרא :
1. חומת נחמיה
2. החומה הראשונה
3. החומה השניה
4. החומה השלישית
5. החומה כיום
החומה השניה:
לגבי תאור החומה השניה כתב יוסף בן מתיתיהו (שם):
"והחומה השניה החלה על יד השער הנקרא שער גנת אשר לחומה הראשונה והקיפה את רוח צפון לבד והשתרעה עד מצודת אנטוניה" (מלחמות ה' ד')
היא מתחילה משער גנת שהיה ליד שער יפו והגיעה אל האנטוניה שהיתה בפינה הצפון מערבית של הר הבית. המסלול לא ברור כיון שיוסף בן מתיתיבו נותן לנו את נקודת ההתחלה ונקודת הסיום של חומה זו בלבד, אם כי יש שרידים שער שכם הנותנים לנו עוד נקודה להישען עליה.
החומה לפי השרטוט עוקפת במעין "ברך" את קברו של ישו שכן לפי ההלכה היהודית הוא נקבר מחוץ לחומה של תקופתו (החומה השניה) ולכן החומה בשרטוט עוקפת את הקבר.
החומה השלישית:
ומתאר יוסף בן מתיתיהו את החומה השלישית: (שם)
" וראשית החומה השלישית היה מגדל היפיקוס ומשם לרוח צפון והשתרעה עד מגדל פסיפינוס, ואחרי כן ירדה אל מצבת הלני, היא שהיתה מלכת חדיב ובת המלך איזט. ומשם נמשכה לאורך מערות המלכים וסבבה את מגדל הפינה על יד אבן הזכרון הנקראת מצבת הכובס, ופגעה בחומה הישנה וכלתה אל נחל קידרון.
החומה הזו התחילה בערך משער יפו של היום והקיפה את העיר מצפון – אזור שנקרא ביזיתא.
בונה החומה השלישית היה אגריפס, אבל הוא לא סיים אותה. וכתב יוסף בן מתיתיהו (קדמוניות היהודים י"ט 236 – 327):
"והוא (אגריפס) חיזק את חומות ירושלים הפונות לצד העיר החדשה בכספי הציבור והגדילן מצד אחד ברוחבן ומצד שני הגביהן כלפי מעלה, והיה גומר אותן עד סופן ועושן חזקות מכל כח אנוש , אלמלא הודיע מרסוס הגמון סוריה במכתבים לקלאודיוס את הנעשה, וקלאודיוס חשד שיש בזה איזה מעשה מרידה ומיהר וכתב לאגריפס להפסיק מבנין החומה, ואגריפס לא חשב שאין להישמע לו"
את בניין החומה השלישית סיימו הקנאים ערב החורבן.
וכתב בן מתיתיהו על החומה השלישית (מלחמות ה' ד'):
"אילו נגמרה החומה כפי שהתחילה לא היתה העיר ניתנת לכיבוש, כי היתה בנויה אבנים שאורכן היה 20 אמה ורוחבן 10 אמות, והיו מתואמות זן בזו כל כך, שאי אפשר היה לחתור תחתיהן לא במכשירי ברזל ולא במכונות הרעשה. החומה עצמה היתה רחבה 10 אמות, וגובהה היה רב מזה אילולא השתבש חפצו של זה שהתחיל בה, ולאחר מכן, אף על פי שהיהודים הקימוה בחיפזון, היא הגיעה לעשרים אמה. חוץ משיני החומה שגובהן היה שתי אמות , ומשגבי החומה – שלש אמות גובהן, וכך היה כל גובהה 25 אמות.
ומעל לחומה התנשאו מגדלים שהיו רחבים 20 אמה וגבוהים 20 אמה. מרובעים היו וחסונים כחומה עצמה ולא היו נופלים מן המקדש לא בתאום ולא בנוי אבניהם. ומעל מעשה אבן זה שהיה גבוה 20 אמה, היו בתים מפוארים, ומעליהם – תאים עליונים ובריכות לקבלת מי גשמים. ולכל מגדל היו מדרגות לוליניות רחבות. לחומה השלישית היו 90 מגדלים כאלו, והרווח בין כל אחד ואחד היה מאתיים אמה. ובחומה האמצעית היו 14 מגדלים, ולעתיקה היו 60 מגדלים. כל היקפה של העיר היה 330 איצטדיות (קצת יותר משישה קילומטר) ."
שרידי החומה התגלו על ידי הארכיאולוג אליעזר ליפא סוקניק בשנת 1925, והם נמצאים ברחוב חיל ההנדסה בשכונת שיח' ג'אראח ליד תחנת הדלק.