.
מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "ירושלים בראי ההיסטוריה"
מסדר ההוספיטלרים – מסדר אבירי יוחנן הקדוש מירושלים, נולד כתוצאה מקיומו של בית חולים בירושלים, שהוקם על ידי סוחרי אמלפי באמצע המאה ה – 11. הרעיון והביצוע היו קיימים כבר במאה ה – 7, אבל את הדחיפה להקמת מסדר ההוספיטלרים נתנה הוורסיה האחרונה של בית החולים מן המאה ה – 11. מטרת בית החולים היתה לדאוג לחולים מבין עולי הרגל שהגיעו לירושלים כבר בתקופה המוסלמית הקדומה. במרכז אזור בית החולים היו שתי כנסיות: "סנטה מריה לטינה" ו"סנטה מריה הקטנה – פרווה" (לגברים ולנשים). המסדר נולד עם הכיבוש הצלבני, כאשר היוזמים היו תשעה אבירים ששמו על דגלם את העזרה לחולים ולחלשים. בראשם עמד גרהארד שהוחלף אחר כך בידי ריימון דה פוי (raimund de puy). בזמנו של זה התחייבו האבירים גם להלחם בבלתי מאמינים. כך שולב הרעיון של לחימה וסעד. החולים נקראו "אדונינו העניים". המסדר היוה מקור משיכה עצום לאבירי אירופה שהצטרפו אליו כחברים או כאוהדים. במותם הורישו את רכושם למסדר. למעשה היו שלשה סוגים של חברים במסדר הזה והם: האחים האבירים שעסקו בתפקידי לחימה, האחים המשרתים שטיפלו בחולים ובארוח צליינים והאחים הכנסייתיים שדאגו לבריאות נשמתם של הצליינים. כל החברים היו נזירים שהיו מחוייבים לפרישות עוני וציות. מזה יוצא שהם התחייבו גם לחיי רווקות דבר שמנע יצירת שושלות ובנית קשרי משפחה.
המסדר קיבל בתחילת המאה ה – 12 את חסותו של האפיפיור, וגם קיבל פטור ממיסים.
המסדר גדל משך הזמן וצבר הון פוליטי והון כלכלי. המסדר היה גם מסדר צדקה ולכן קיבל תרומות רבות . ברשות המסדר היו נכסי דלא ניידי גדולים באירופה, נכסים שהכניסו לו סכומים נכבדים מידי שנה בשנה. גם צי אניות היה להוספיטלרים שעזר להם להוביל סחורות, אנשים וכספים.
משנת 1136 הפך המסדר לצבא קבע וחיל מצב במבצרים השונים. בסוף המאה ה – 12 היו בידם 25 מבצרים כמו בית גוברין, עזה, כוכב הירדן, ובשנת 1244 היו בידם 29 מבצרים.
מרכז ההוספיטלרים ב"מוריסטן".
מרכז המסדר שכן בירושלים ליד כנסית הקבר, באזור שנקרא אחר כך מוריסטן (בית חולים). בתוך כנסית הגואל אפשר לראות קלויסטר יפה מאד שהיה חלק מכנסית סנטה מריה לטינה. מצידה הצפוני של הכנסיה (מבחוץ) אפשר לראות את השער של הכנסית הצלבנית שקיים גם היום אך איננו בשימוש. מכנסיה נוספת באזור – "סנטה מריה גרנדה" נשארו שרידים מועטים. מבית החולים אין שרידים. במוריסטן ישנה כנסיה בשם יוחנן המטביל – הפטרון של המסדר. גם כנסיה זו שירתה את רובע ההוספיטלרים, אם כי הכנסיה הנוכחית היא מן המאה ה – 19. מתחת לכנסיה שרידי כנסיה ביזנטית, כלומר המסורת הקשורה ליוחנן המטביל במקום זה, היא מן התקופה הביזנטית.
באדיבות מגדל דוד – המוזיאון לתולדות ירושלים www.towerofdavid.org.il
על הכנסיות ובית החולים כתב הסוחר הסקנדינבי סוולף (1102 – 1103):
"מחוץ לדלת של כנסית הקבר הקדוש ישנה כנסית מרים הקדושה כלפי דרום. היא נקראת בשם כנסית הלטינים מכיון שכל התפילות שם בלטינית….לכנסיה זו צמודה כנסיה נוספת על שם מרים הקדושה והיא נקראת פרווה (הקטנה) ושם כמה נזירות המשרתות אותה ואת בנה. קרוב לכאן ישנו בית חולים אשר בו ישנו המנזר המפורסם המוקדש לכבוד יוחנן המטביל"
על הרובע ופעילותו בתקופה הצלבנית כתב יוחנן מוירצבורג (1160 – 1170):
"בכוון דרום כנסיה יפה המוקדשת ליוחנן המטביל. בצמוד לה מצוי בית חולים שבחדריו מספר חולים רב מספור: גברים ונשים כאחד זוכים כאן לטיפול רפואי נאות, ולא נחסך דבר כדי לדאוג לבריאותם. כשביקרתי שם נוכחתי שמספר החולים מגיע לאלפיים, ביניהם הולכים לעולמם מידי יום ביומו יותר מחמישים, ומוצאים מהמקום, ותחתם מגיעים בהתמדה חולים אחרים. המקום מספק את צרכי אלו שבפנים במידה שווה לאלו שבחוץ, וזאת בנוסף למעשי החסד עבור העניים המתדפקים על דלתותיו כדי להשיג את פת יומם ואינם מתגוררים במקום. כך שסך הוצאות הבית הן רבות ועצומות עד כי לא ניתן כלל לאומדן."
כתב גם בנימין מטודלה (1170):
"ליד מגדל דוד שני בתים:
אחד לאשפיטל ויוצאים ממנו 400 פרשים ושם ינוחו כל החולים הבאים שם ונותנים להם כל סיפוקם בחייהם ובמותם….."
בשנת 1831 הוקם בבריטניה מסדר הכבוד של סנט ג'ון מירושלים בבריטניה. מפעלו העיקרי של המסדר בארץ ישראל הוא בית החולים למחלות עיניים סנט ג'ון בירושלים שהוא בית חולים ייעודי לרפואת עיניים (אופתלמולוגיה) בירושלים. בין השנים 1882 – 1948 פעל בית החולים בקבוצת מבנים המשמשים כיום את מלון הר ציון ואת בית אות המוצר הירושלמי בדרך חברון. לאחר 1948 עבר בית החולים למוריסטן שברובע הנוצרי בעיר העתיקה ומ-1960 פועל בית החולים בשכונת שייח ג'ראח שבמזרח ירושלים.
במוריסטן יש כיום אנדרטה שמספרת את הסיפור הבא: (בתרגום)
"פה במוריסטן היה שוכן בית חולים לאבירי סנט ג'והן של ירושלים במשך המאות ה – 12 וה – 13. ההנהגה העליונה במלכות הבריטית של המסדר הנערץ ביותר של בית החולים סנט ג'והן של ירושלים ייסדה בית לחולי עיניים בעיר הקודש, מתוך דבקות למאמצים האנושיים והנדיבים של אלו שקדמו להם בימי הביניים, והיה קיים 11 שנה מן 1949 ועד 1960. מפעל זה היה מרוכז בנכסים הסמוכים הידועים בשם בית ואטסון ובית סטראתרן.
למען זכר ארועים אלה התקין המסדר הנערץ ביותר בעל המקום הזה גינה זו, וכתב על אבן זו בשנת 1972.
"למען האמונה ולמען תועלת האנשים"