.
מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "נצרות בירושלים"
"כַּאֲשֶׁר הִתְקָרְבוּ לִירוּשָׁלַיִם וּבָאוּ אֶל בֵּית־פַּגֵּי, אֶל הַר הַזֵּיתִים, שָׁלַח יֵשׁוּעַ שְׁנֵי תַּלְמִידִים בְּאָמְרוֹ לָהֶם: "לְכוּ אֶל הַכְּפָר אֲשֶׁר מִמּוּלְכֶם וּמִיָּד תִּמְצְאוּ אָתוֹן קְשׁוּרָה וְעַיִר אִתָּהּ. הַתִּירוּ אוֹתָם וְהָבִיאוּ אֵלַי. וְאִם מִישֶׁהוּ יֹאמַר לָכֶם דָּבָר, תֹּאמְרוּ 'הָאָדוֹן זָקוּק לָהֶם' וּמִיָּד יִשְׁלַח אוֹתָם." כָּל זֶה קָרָה כְּדֵי שֶׁיִּתְקַיֵּם דְּבַר הַנָּבִיא: "אִמְרוּ לְבַת־צִיּוֹן: הִנֵּה מַלְכֵּךְ יָבוֹא לָךְ, עָנִי וְרֹכֵב עַל־חֲמוֹר וְעַל־עַיִר בֶּן־אֲתֹנוֹת." הַתַּלְמִידִים הָלְכוּ וְעָשׂוּ כְּמִצְוַת יֵשׁוּעַ. הֵם הֵבִיאוּ אֶת הָאָתוֹן וְאֶת הָעַיִר וּלְאַחַר שֶׁשָֹמוּ עֲלֵיהֶם אֶת בִּגְדֵיהֶם הוּא יָשַׁב עֲלֵיהֶם. רַבִּים מִן הֶהָמוֹן פָּרְשׂוּ אֶת בִּגְדֵיהֶם עַל הַדֶּרֶךְ וַאֲחֵרִים כָּרְתוּ עֲנָפִים מִן הָעֵצִים וְשָׁטְחוּ אוֹתָם עַל הַדֶּרֶךְ. וַהֲמוֹן הָעָם שֶׁהָלְכוּ לְפָנָיו וְאַחֲרָיו קָרְאוּ:
"הוֹשַׁע־נָא לְבֶן־דָּוִד! בָּרוּךְ הַבָּא בְּשֵׁם יְהוָה! הוֹשַׁע־נָא בַּמְּרוֹמִים!"
הבשורה על פי מתי, פרק כ"א, פסוקים 1-7
מסורת נוספת היתה שבבית פגי פגשו מרתה ומרים את ישו וביקשו ממנו להחיות את לזרוס אחיהן.
בית פגי היה ישוב יהודי בימי בית שני ואף מוזכר במשנה:
" שתי הלחם ולחם הפנים כשרות בעזרה, וכשרות בבית פגי." (מנחות י"א ב')
בברית החדשה כניסתו של ישו לירושלים מתחילה בבית פגי על גבי עיר.
בתקופה הצלבנית התחילו לשחזר את כניסתו של ישו לירושלים בתהלוכה שהתחילה בבית פגי. התהלוכה התבצעה שבוע לפני הפסחא, ב"יום ראשון של הדקלים", המאמינים הלכו עם ענפי דקלים וקראו "הושע נא". בשנת 1563 הפסיקו התורכים את התהלוכה, והיא התחדשה רק במאה ה – 20 (1933) . תהלוכה זו מתקיימת עד ימינו. בשנת 1883 בנו הפרנציסקנים במקום קפלה שנראתה כמו בית רגיל, על מנת לא למשוך תשומת לב. בשנת 1897 קיבלה הכנסיה את צורתה הראויה לה, ובשנת 1954 הוקם מגדל הפעמונים. על הקירות תמונות הקשורות במאורע של כניסת ישו לירושלים.
בשנת 1876 התגלתה אבן גדולה ורבועה שמידותיה 1x1x1 מטר, תוך כדי חריש בשטח, ועליה ציורים דתיים מהתקופה הצלבנית. הארכיאולוג קלירמון גאנו אמר שהאבן היתה חלק מהקפלה שהיתה במקום בתקופה הצלבנית. ההשערה היא שהאבן ישבה באפסיס של הקפלה. הנסיון לשחזר את הציורים נכשל. בשנת 1964 הוחלט לשחזר את קישוט האבן מחדש. בציורים : עיר ולידו קבוצת אנשים, אנשים עם דקלים, מרתה ומרים מדברות עם ישו וברקע לזרוס קם מן המתים.
האבן הזו מוצבת כיום בכנסיה ומסביבה סורג. היו שאמרו שממנה עלה ישו על העיר, אבל זו בעיה שכן גובהה כמטר.
תיאודוריך מהמאה ה – 12 כתב :
"בית פגי נמצאת במחצית הדרך ביו ביתניה להר הזיתים. במקום נבנתה קפלה נאה המנציחה את ישו, ששלח לכאן שנים מתלמידיו על מנת להביא עיר בן אתונות. בעמדו על אבן גדולה זו, הבולטת בקפלה הוא עלה על גב החמור ורכב לירושלים דרך הר הזיתים".
ביום ראשון של הדקלים מידי שנה מתנהלת תהלוכה מבית פגי לשער אריות. בתהלוכה משתתפים צליינים מכל העולם והם הולכים עם ענפי דקלים בידיהם.