מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "חיים והווי בירושלים"
קולנוע עדן
בשנת 1865 ניסתה קבוצה אמריקאית מורמונית בראשותו של ג'ורג' אדמס להקים מושבה ביפו, נסיון שנכשל ורוב הקבוצה חזרה לארצות הברית.
רולה פלויד ואשתו תיאודוציה, מאנשי הקבוצה, החליטו להשאר ביפו ואף בנו שם את ביתם. הוא קנה כרכרה כדי להסיע צליינים מיפו לירושלים ולמעשה הוא ייסד את קו הכרכרות מיפו לירושלים.
לימים עבר פלויד לירושלים עם חברו הרברט קלארק שמשך הזמן מונה לסגן הקונסול האמריקאי בארץ.
פלויד רכש קרקע בפינת הרחובות אגריפס והמלך ג'ורג' עליה יוקם בעתיד קולנוע עדן.
במתחם הקים פלויד את ביתו וגם אכסניה לצליינים אותם הביא לירושלים. למעשה המתחם של פלויד הפך להיות המרכז המורמוני בירושלים. מעניין שבאכסניה של פלויד התגוררו משך הזמן גם קומונה של תלמידי בצלאל.
השלב הבא של פלויד היה הצטרפות לסניף הירושלמי של "הבונים החופשיים" שם הכיר את אלכסנדר הווארד (ערבי נוצרי מלבנון בשם אסכאר אוואד ששינה את שמו לשם אנגלי) והוא היה נציג חברת התיירות "קוק" בארץ. רולה פלויד חתם על חוזה התקשרות עם חברת "קוק" והפך למדריך צליינים ותיירים (הראשון בארץ).
רולה פלויד נפטר בשנת 1912 והמתחם הושכר למורמונים בידי אשתו השניה מרי ג'ין קלארק לייטון. אשתו הראשונה תיאודוציה נפטרה בשנת 1899 ופלויד התחתן עם מרי ג'ין – ביתו של חברו הרברט קלארק.
בשנת 1913 הוקם במתחם בית ספר לילדי המורמונים.
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה עזבה מרי ג'ין ובנה המאומץ אלברט את הארץ. לאחר המלחמה חזר אלברט ובשנת 1928 הקים את סינימטוגרף (ראינוע) עדן על החלקה בצומת אגריפס קינג ג'ורג'. במבנה פתוח (קולנוע קיץ).

המבנה בחצר פלויד לא היה המבנה הראשון של קולנוע עדן. קדם לו קולנוע קיץ שהוקם בגן העיר בתחילת שנת 1928 על שטח של עירית ירושלים. ביולי של אותה שנה הפסיקה העיריה את רישיון ההפעלה של הראינוע ואז הוא עבר למגרשו של אלברט פלויד. את הראינוע ניהל יעקב קלטר בן אור. מעניינים החידושים שהיו בראינוע כמו כרטיסי חינם למובטלים או אסיפות ציבוריות בימי שישי ושבת בתנאי שהכניסה תהיה חינם והאסיפות לא תהיינה פוליטיות.


בשנת 1931 הגיע הקולנוע ( הסרט המדבר) ארצה ולקולנוע עדן נבנה גג בתכנונו של האדריכל נתן ברין.
בשנים 1935-6 הועבר ניהול המקום לזוג אלישבע ומשה שפירא, תחילה בשותפות עם פלויד ומשנת 1942 ולמשך 35 שנה, בחכירה. בשנת 1977 העבירה אלישבע (אלמנתו של משה שפירא שנפטר בשנת 1966) את הזיכיון לאחים אלה.

הקולנוע נסגר בשנת 1990 ושרידיו נהרסו בשנת 2015.

