מתוך: "סיורים בירושלים"
דרך יפו היא הדרך שמקשרת בין הערים ירושלים ויפו ומכאן שמה. בתוך העיר מדובר על רחוב יפו. עד שנות ה – 60 של המאה ה – 19 העיר ירושלים היתה מסוגרת בין חומותיה. השכונה הראשונה שיצאה אל מחוץ לחומה היתה "משכנות שאננים" שאינה נמצאת על דרך יפו. גם השכונה היהודית השניה – "מחנה ישראל" אינה צמודה לדרך, ורק השכונה השלישית – נחלת שבעה שהוקמה בשנת 1869 יושבת ממש על דרך יפו. יותר מאוחר נבנו שכונות נוספות סמוך לדרך, אבל מחיר הקרקעות האלה עלה ולכן גם מחיר הדירות עלה. הדרך הזו קשרה את ירושלים עם יפו משך דורות, אבל לא היתה סלולה ולכן הנסיעה היתה ברכיבה על גבי בהמות. נהוג לומר
בירושלים שהקיסר פרנץ יוזף שהגיע לירושלים בשנת 1869, הוא זה שחנך את הדרך הסלולה (דרך כבושה ללא אספלט), אבל כנראה שהדרך נסללה כבר 10 שנים קודם לכן, כאשר התורכים בנו 17 מצודות דרכים מיפו לירושלים כדי להגן על הדרך. משך הזמן נסלל הכביש ונבנו גם מבני ציבור ובתים פרטיים ליד הדרך.
רחוב יפו הוא למעשה הרחוב הראשי של ירושלים עם כל מה שמשתמע מכך. זהו רחוב של משרדים, חנויות, בתי קפה, בנייני ציבור וכד'. ברחוב זה נמצא השוק, התחנה המרכזית הכיכרות החשובות ואין ספק שעם בואה של הרכבת הקלה לרחוב הוא יעלה ויפרח ויהיה ראוי לתוארו כרחוב הראשי של ירושלים.
רחוב זה משקף את ההסטוריה של ירושלים מסוף המאה ה – 19 ועד ימינו ומאחורי חלק גדול מבתי הרחוב נמצא סיפור הקשור להיסטוריה זו.
את סיור חילקתי לחמישה חלקים לאורכו של הרחוב. חלוקה זו היא לצורך נוחיות בלבד והרחוב הוא למעשה רחוב אחד.
הסיור ברחוב יפו הוא במסגרת "סיורים בירושלים" והוא מחולק לחמישה חלקים מפורטים:
סיור ברחוב יפו (1) – משער יפו לבניין ג'נרלי.
סיור ברחוב יפו (2) – מבניין ג'נרלי לצומת האיקסים.
סיור ברחוב יפו (3) – מצומת האיקסים לכיכר דוידקא.
סיור ברחוב יפו (4)- מכיכר הדוידקא לשוק מחנה יהודה.
סיור ברחוב יפו (5) – משכונת בית יעקב לגשר המיתרים.
סרטון על בתים ברחוב יפו מתוך סיור 4.