.מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "נצרות בירושלים"
ונסן דה פול חי בין השנים 1581 – 1660 והיה כומר וקדוש צרפתי. הוא סיים ללמוד תיאולוגיה בטולוז. בשנת 1605 בהיותו על אניה שהפליגה ממרסיי לטולוז הותקפה האניה על ידי ספינות תורכיות והוא נפצע ונשבה. הוא נמכר כעבד בתוניס. הקונה שלו היה דייג שלא היה מרוצה ממנו ולכן מכר אותו לאיכר. איכר זה היה בעבר נזיר פרנסיסקאני צרפתי שנשבה וכדי לפדות עצמו התאסלם. ונסן דה פול שיכנע אותו להתנצר מחדש ואחרי זה נמלטו שניהם. הוא שב להיות כומר במקומות שונים, וביניהם היה הכומר האישי של הנסיכה מרגרט אשתו של הנרי הרביעי מלך צרפת. בפעילותו ככומר הדגיש את נושא הצדקה. בין הדברים שעשה הוא היה כומר של ספינות העבדים הצרפתיות ושם פעל לטובת השייטים וגם פעל עליהם כמסיונר.
הוא הקים (1629) אירגון נשים שפעלו עבור חולים. הנשים לא היו חייבות להיות נזירות אבל הוא דרש מהם צניעות והתמסרות לחולים. האירגון נקרא "בנות החסד" או האחיות הרחמניות של ונסן דה פול. בעין כרם האחיות מחזיקות בית חולים לטיפול בילדים בעלי נכויות קשות.
מבנה המנזר ב"ממילא" נמצא ממש מעל קניון אלרוב. במקום בית ספר, בית יתומים, ומחלקה לעיוורים ולחולי נפש. הבניין נבנה בשנת 1888 על ידי "בנות החסד". למנזר 16 חנויות בקניון ממילא ששכר הדירה שלהם עוזר במימון המוסד.
המנזר הוא חלק מאזור צרפתי ובו היו גם: בית חולים סנט לואי, אכסנית הנוטרדאם דה פראנס, ומנזר האחיות המתקנות שנחרב. המתחם הצרפתי נבנה סמוך לפינה הצפון מערבית של העיר העתיקה ומחוצה לה והשער החדש נפרץ כדי לאפשר גישה ישירה של מוסדות אלו לרובע הנוצרי.
למנזר שלשה חלקים: המבנה המרכזי, מבנה הכנסיה ושורה של 16 חנויות לכוון רחוב ממילא.
המבנה המרכזי נבנה בסגנון סימטרי רנסנסי עם ארקדה בעלת 7 קשתות בנות 3 קומות בחזית. החלונות בחזית הם בעלי קצב קבוע, בפינות האגפים פילסטרים ומעקות האבן מסוגננים ומחוררים. בתוך המבנה מסדרון לכל אורכו עם חדרים ואולמות משני צידיו.
הכנסיה נפרדת מהמבנה המרכזי. חזיתה סימטרית וגג כיפתי. משני צידי הגג כעין מגדלונים משוננים. במרכז החזית גומחה ובתוכה פסל של מריה. מעליה כעין גמלון.
האולם המרכזי של הכנסיה הוא בזיליקה בנוי מתווך גדול ושתי סיטראות צרות משני צידיו, ביניהם מפרידות שורות עמודים. התקרה היא קמרון חביתי גדול המחולק על ידי קשתות חביתיות וביניהם קשתות צולבות. מרפסת גדולה מקיפה את האולם, כעין קומה שניה.[
מגדל פעמונים קטן נמצא בחיבור בין הכנסיה למבנה המרכזי.
בתקופת מלחמת העולם הראשונה שבת המנזר וחזר לפעילות בתקופת המנדט. אחרי מלחמת השחרור המנזר היה בצד הישראלי ולכן היה מנותק מהאוכלוסיה העיקרית שהשתמשה בשירותיו. בגלל זה המוסד פעל בצמצום רב. אחרי מלחמת ששת הימים חזר המנזר לקדמותו. עם הקמת קניון ממילא שולבו בו החנויות השייכות למנזר והכניסה אל המנזר כיום היא מתוך הקניון.