מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "עדות ובתי כנסת בירושלים"
המרכז העולמי – בעלז
המרכז נמצא בין הרחובות "דובר שלום" ו"דברי חיים" בקריית בעלז בירושלים.
מקורה של החסידות בעיירה בעלז שבגליציה.
החסידות הוקמה בתחילת המאה ה – 19 בידי האדמו"ר הראשון ר' שלום רוקח. אותו המשיכו בנו ר' יהושע רוקח ונכדו יששכר דב רוקח. בתקופת השואה האדמו"ר ר' אהרן רוקח נמלט ארצה עם אחיו ר' מרדכי רוקח מבילגוריי ואילו רוב החסידים שנשארו באירופה נספו. בארץ גר האדמו"ר בתל אביב ובקיץ ובימים נוראים היה בירושלים. בסוף ימיו נבנתה בירושלים ישיבה ברחוב אגריפס. הוא נפטר בשנת 1947 ללא בנים. החסידים הכתירו את בן אחיו – יששכר דוב שהיה ילד בן 9 (הינוקא). הדבר גרם לפילוג בחסידות.
ר' יששכר דוב מכהן משנת 1966. הוא שיקם את החסידות כאשר מרכזה נמצא בירושלים ובו נמצא בית המדרש המפואר והגדול שנקרא "המרכז העולמי לתורה וחסידות בעלז".
בית המדרש נבנה תוך שימוש באלמנטים המזכירים את בית המדרש הישן שנהרס בעיירה בעלז, ואפילו השתמשו באבנים שהובאו משם. האדמו"ר עצמו גר בסמוך ומביתו יש כניסה ישירה לבית המדרש ולאולם הטישים.
האדריכל היה חסיד בעלז – אהרן אסטרייכר, והבניה ארכה 16 שנה. חנוכת הבית היתה בשנת 2002. במבנה יש : בית מדרש ענק, 10 בתי כנסת, אולם לטישים*, ספריה תורנית, אולם חתונות, חדרי לימוד, משרדים, לשכת האדמו"ר, מאפית מצות, לשכת מורי צדק, מוקד הצלה, מרכז כשרות. מסביב ישנה חצר היכולה להכיל אלפי אנשים בארועים מיוחדים. בחצר בור מים עבור תפילת "תשליך" בראש השנה.
את ההחזקה השוטפת מממנים החסידים כאשר לכל יום יש "פרנס היום" שמממן את הפעילות השוטפת באותו יום.
גולת הכותרת של הבניין הוא בית הכנסת המרכזי. באולם 2000 מקומות ישיבה ומאירות אותו 9 נברשות שכל אחת שוקלת 750 ק"ג. מעל האולם נמצאות הגלריות המשמשות מקום ישיבה לבחורים וכעזרת נשים. בשורות הראשונות באולם יושבים הרבנים והתורמים החשובים. מצד שמאל של ארון הקודש נמצא כסאו של האדמו"ר ר' אהרן רוקח והוא מוצב שם כמוצג מוזיאוני.
ארון הקודש מפואר ומשקלו 23 טון. גובהו 12 מטר ורוחבו 8 מטרים. הוא עשוי מעץ שיובא מברזיל. בארון כ – 70 ספרי תורה המונחים בשכיבה לפי שיטת רבינו תם. החסידים יודעים לספר שבאדמו"ר הראשון ר' שלום רוקח היה ניצוץ נשמת רבינו תם ומכאן המנהג. דרך אגב בבתי כנסת אחרים של החסידות לא מקיימים את המנהג הזה.
בחזית ארון הקודש שתי מנורות בנות 4 קנים. ביום חול מודלקים 2 קנים בשבת 4 וביום טוב כל השמונה.
*טיש – שולחן ביידיש – הוא אירוע הנערך בחצרות האדמורים החסידיים, ומשמעותו היא עריכת השולחן של האדמו"ר, אותו הוא עורך בפני קהל חסידיו. טקס הטיש נערך בעיקר בשבתות וחגים, אולם גם בנסיבות שונות, כגון: סעודת מלווה מלכה, וסעודות הילולה. (מתוך ויקיפדיה)