מתוך: "מאמרים על ירושלים" > "מוסדות ציבור בירושלים"
כתבה זו נכתבה ביזמת רבקה רגב ותודתי הרבה נתונה לה.
בשנת 2003 החל בגני הנסן של בית החולים , לשעבר "בית המצורעים", שבמתחם שבירושלים, מיזם התנדבותי לשיקום ושחזור הגנים בראשות רבקה רגב, בתו של הרופא הפנימאי שהתגורר שם.
בשנת 2005 ביקשה רבקה למצוא את שרידי המכשיר המופיע בתמונה שלפנינו שמקורו בשנת 1912 והמופעל באמצעות פרד.
תמונה 2 – בית החולים הנסן והמשתלה שלו תמונה מ 1906
תמונה 2 מגלה משתלת צמחים השוכנת מתחת לבור הגדול לאיסוף מי הגשמים אשר נבנה ב-1900. אפשרות שעלתה על דעתה הייתה שהמכשיר שימש אולי לטחינה. היא קיוותה שחשיפתו והסרת שכבת העפר שהצטברה עליו יובילו למציאת גרעינים או זרעים ישנים בסביבתו ואלה יסייעו לתת תשובה לשאלת תפקידו. בנובמבר 2010, השיגו לבסוף גישושיהם של המתנדבים שנעשו בשטח זה, שכבר הפך לגינת צמחי מרפא 5 שנים קודם לכן, את מבוקשם. שבע מפאותיו של המתומן שביקשו למצוא נתגלו בשלמותן ויצרו יחדיו מבנה בעומק חצי מטר – "הגומחה".
להפתעתם הרבה, התברר שצדה המרוחק של הגומחה שבתמונה הישנה פתוח. הם המשיכו בחפירה צפונה אל תוך תעלה אל הקצה המרוחק יותר של התמונה, כלומר אל הבור והגיעו לבסוף אל קיר הטרסה. בתמונה הישנה נראים בבירור שלושה לוחות עץ אשר כיסו את הפאה השמינית של המתומן, מה שאפשר לפרד להלך מעל התעלה בבטחה.
חפירות נוספות החלו בצדו האחר של קיר הטרסה במקום שבו מצוי מוצא לבור עצמו. אבני הריצוף שם מעשי ידיו של סתת, יצרו פתח מלבני גדול שמראהו כשל אדנית גדולה אשר במרוצת השנים התמלא באדמה ובצמחייה עמוקת שורש.
כששתי החפירות נפגשו בסוף נפתרה החידה. לא הייתה זו טחנה לטחינת זיתים או שיבולת שועל שצמחה בשפע בגנים הקדומים. הייתה זו חלק ממערכת שאיבה.
בתוך תעלה הנמצאת בקצה הגומחה היה ציר (מוט) פלדה שבקצותיו גלגלי שיניים.
המוט עבר מתחת לחומה שמצפון לגומחה והפעיל מתקן כלשהו שהיה צמוד לבור המים הגדול של בית הנסן.
הפרד סובב גלגל שיניים גדול מפלדה שתפקידו להעביר כוח לציר הפלדה.
ציר הפלדה המסתובב הפעיל משאבה שהיתה בתוך צריף מפח שנמצא מעל קיר הטרסה ונראה בתצלום מ – 1906.
המשאבה שאבה מים והזרימה אותם אל תוך צינורות מתכת שהובילו למעלה אל מיכל המים הקטן הנראה בתמונה בדיוק מעל פינתו הימנית של הבור. אז בכוחו של פרד הועלו המים עוד 5 מטרים והובלו כ-40 מטר הרחק משם אל תוך מטבח בית החולים!
הייתה זו למעשה דרך לספק מי גשמים לבית חולים חי ופעיל בעידן קדם-חשמלי ואשר עוד לא היו בו בנמצא ברזים.
תרגום לעברית על ידי עברי בוניס.
תודה לשי פרקש.
התמונה מאת מייק הורטון. התמונות הישנות מתוך האוסף הפרטי של רבקה רגב.
לפרטים נוספים ביקרו באתר של רבקה רגב MSW:
http://ganneimarpeh.brinkster.net
.